Tuesday, April 10, 2007

Lauantai 17.3.


Heräsin ihanaan linnun lauluun - harmi vaan, että kello ei ollu vielä viittäkään!! Ei muuta kuin tulpat korviin ja vähän aikaa vielä unta. Aamupalaan oltiin osattu jo varautuakin - kaikenmoista kääretorttua ja suklaapullaa kyllä löytyi, mutta leivän kanssa teki vähän tiukkaa. Oli siellä paahtoleipää ja sämpylääkin, jolla ois saanu ikkunan rikki. Oli sen verran kova pinnalta. Noooh, eipäs välitetä pienistä. Tänä aamuna meitä odotti Vatikaanin museot!!!

Tai niin me siis luultiin. Jono yllätti meidät aivan täysin, vaikka oltiin kyllä varaudutti jonottamaan!! Karttakuvassa näkyvä punainen viiva on jono, joka museoihin oli lauantai-aamuna. Mustan nuolen kohdalla on sisäänpääsy. Hankala sanoa, kuinka pitkä jono oli - mutta koska itse kirkkoon (Basilica di San Pietro) mahtuu 60 000 ihmistä ja piha-alue (siis kirkon edessä oleva piha, ei tuo koko kartan alue!) on 2,3 hehtaari eli vähän isompi kuin meidän Seluskan tontti - mutta pitkä se oli! (Pieni musta piste jonon keskellä on kohta, jossa jono oli menossa silloin kun me tultiin tiistai-aamuna uudestaan kokeilemaan onneamme. Siitä kesti n. 2 h sisäänpääsyyn eli kuinkahan kauan olisi kestänyt, jos oltaisiin jääty jonottamaan lauantaina?)

Emme siis jääneet jonottamaan vaan menimme sen sijaan Pietarin Kirkkoon. Kyllä jouduttiin vähän aikaa jonottamaan sinnekin, mutta se ei todellakaan ollut mitään verrattuna museoiden jonoon! Kirkon ovella tehtiin turvatarkatus, ihan kuin lentokentälläkin. Sisällä esim. Michelangelon Pieta-patsas oli suojattu luodinkestävällä lasilla, koska joku nuija oli yrittänyt sitä muutama vuosi sitten hajottaa lekalla.

Kirkko oli upea ja valtava! Nähtävää oli paljon ja myös katselijoita oli paljon. Välillä tuntui ettei sekaan mahdu. Käytiin myös Kirkon aarrekammiossa, sekin oli uskomaton. Upeita jalokiviä ja muita arvokaita aarteita, joita kirkko on hankkinut ja saanut lahjoituksena. Harmi kun siellä ei saanut ottaa kuvia. Aarrekammiossa oli useita pyhäinjäännöksiä eli esim. jonkun tärkeen tyypin sormia ja muita mukavia ruuminosia :) hienoissa kultaisissa astioissa. Yhdessä taisi olla puuta Jeesuksen rististäkin.

Kerta tänne asti oli tultu, ei voitu lähtee pois ennen kuin oli kiivetty kirkon korkeimpaan kohtaan. Jonoa oli portaiden alkupäään ihan tarpeeksi, jalat puutuivat jo valmiiksi. Sitten reippaasti 550 askelmaa torniin - onneksi näkymä oli niin mahtava, että todellakin kannatti nähdä se vaiva! Ihan ylhäällä portaat olivat todalla kapeat ja kaiteena toimi köysi, joka riippui katosta. Varovaisesti sai siis kulkea.

Alaspäin tullessa pysähdyttiin itse kirkon katolla. Siellä oli veskit (hehehe.. pissiittiin Pietarin Kirkon katolle..eikun katolla!) ja matkamuisto- sekä virvoitusjuomamyymälä. Ostettiin postikortteja ja jädeä ja mehua ja istuttiin vähän lepuuttamaan jalkoja sekä miettimään, miten päivää jatkettaisiin.

Pietarin Kirkon jälkeen nälkä oli valtaisa, joten eikun syömään. Tänään oli vuorossa pasta. Maisteltiin vähän viiniäkin ja jälkkäriksi Cappucinoa. Nami. Ja taas jaksettiin.

Seuraavaksi suunnattiin Piazza Navonaa kohden, jolla siis on upeita suihkulähteitä. Ne olivat kylläkin harmittavasti korjauksen kohteena ja peitettynä rakennestelineillä, joten paljonkaan ei niistä nähty. Aukiolla oli myöskin meneillään joku mielenosoitus, joten se oli niin pullollaan ihmisiä ettei suihkulähteitä ehkä ois nähny senkään takia.

Kävelymatka ei kuitenkaan mennyt hukkaan, koska aukion lähistöllä oli Sant Agosinen kirkko, jossa oli yksi Caravaggion taulu. Seuraavaksi siis sinne. Kirkolta jatkettiin vielä matkaa iltahämärässä Espanjalaisille portaille. Väkeä oli odotetusti niin paljon ettei sekaan mahtunut eikä portaita oikeastaan näkynyt ollenkaan!!

Kämpille kun päästiin, jalat olivat aika lailla muusina :) Oli ihana ottaa kengät pois jalasta ja istahtaa sängylle!

No comments: