Tuesday, April 10, 2007

Maanantai 19.3.

Tänään herättiin pikkuisen aikaisemmin kuin muina aamuina. Ajateltiin nimittäin lähteä Vatikaanin museoihin tänään ja luultiin, että aikainen herätys saisi meidä jonon etupäähän. Maalisuussa museot ovat kiinni vain yhtenä maanantaina - ja tokihan se oli sitten juuri tänään. No, ei hätää, onneksi vielä huominen on aikaa.

Suunnattiin sitten kohti Colosseumia ja Roman Forumia. Tänään oli pikkusen kehnompi keli ja välillä ripsi vettä. Mutta mitenkään kylmä ei silti ollut ja aurinkokin välillä innoistui paistelemaan. Näkemistä riitti täälläkin ja aikaa vierähti aika paljon. Täällä kierrellessä kaipasi oikeastaan ensimmäistä kertaa opastettua kierrosta. Ostettiin alueen kartta, josta sai kyllä hyvin tietoa, mutta siltikin vain muutamasta kohteesta. Paljon mielenkiintoisia kysymyksiä jäi ilmaan! Ehkä me tullaan Roomaan vielä uudestaan..

Sitten kaffelle ja pullalle!! Cappucino oli hyvää, mutta pulla aika epämääräistä. Oli siinä kuitenkin sen verran sokeria, että saatiin tarpeeksi virtaa tarpoa seuraavalle nähtävyydelle. Ja se oli pitkästä aikaa taas kirkko :) eli Basilika di San Pietro in Vincoli. Kirkon pyhimpänä aarteena olivat kahleet, jotka olivat olleet Pietarilla kun hänet oli vangittu. Kahleille oli oma syvennys kirkossa ja niitä säilytetiin pienessä arkussa.

Kirkon toinen aarre oli Michelangelon Mooses-patsas, joka kuului alunperin Julius II:n hautamuistomerkkiin, mutta jäi kuitenkin kesken. Tai siis Mooses-osa on valmis, mutta muuten hautamuistomerkki on vähän keskeneräinen. Ja valtaisa!!! Kuten kuvastakin näkyy. Mooses istuskelee siis keskimmäisenä.

Sitten alkoi jo nälkä kalvamaan ja lähdettiin kävelemään kohti Piazza del Popoloa, jonka vierästä löytyy tosi hyvä pizzeria. Saatiin vinkki kavereilta, jotka ovat Roomassa käyneet. Matkan varrella törmättiin ihan vahingossa mielenkiintoisen näköiseen paikkaan, joka oli Barberini Gallery ja kun se mainosti muutamaa Caravaggion taulua, oli Sampo tietenkin ihan myyty. Harmi vain , että se oli maanantaisin suljettu. Päätettiin, että jos meissä yhtään henki pihisee Vatikaanin museoiden jälkeen, raahauduttaisiin vielä tänne. Sen verran lupaavasta museosta oli kuitenkin kyse.

Mutta jatkettiin siis matkaa pizzeriaan, joka osoittautui maineensa veroiseksi. Pizza oli tällä kertaa oikein maukasta ja se sujahti viinin kanssa aika nopeesti ääntä kohti. Jälkkäriksi otettiin hedelmäjäätelöä. Se vasta taivaallista olikin. Oikeita hedelmiä oli kaiverrettu ja täytetty uudestaan aivan mahtavan ihanilla sorbeteilla ja sitten jäädytetty. Lautaselta löytyi mansikkaa, sitruunaa, limeä, pähkinää ja paria muutakin hedelmää, josta ei ihan varmoja oltu. Belissimo!!!! Aivan superihanaa, pelkästään sen herkun takia voisi lähteä uudestaan käymään Roomassa :)

Ennen kuin päästiin pizzalle asti, törmättiin matkalla vielä Quattro Fontane suihkulähteeseen, joka on Borrominin suunnittelema. Siinä oli neljä suihkulähdettä vastakkain, keskellä oli risteys ja kadut meni siis lähteiden välistä. Ihan hieno oli ja tähänkin me törmättiin siis ihan vahingossa kun nälissämme etsimme pizzeriaa :)

Tänään nähtiin vielä yksi upea nähtävyys, joka taas -yllätys, yllätys - sijoittui kirkkoon. Tai oikeestaan kaksihan niitä on. Tai no, kolme tietenkin, jos itse kirkonkin laskee. Kirkon nimi ei ihan niitä yksinkertaisempia ole: Chiesa di Sant'Ignazio di Loyola. Kirkossa on aivan upea kattomaalaus, Andrea Pozzon maalaama. Se on aivan uskomaton, näyttää, että kirkko jatkuisi muutaman kerroksen enemmän kuin se oikeasti onkaan. Perspektiivi on todella hieno - tästä kannattaa kysellä Sampolta tarkemmin :) - ja kestää hetken ennen kuin tajuaa, mikä osa on maalausta ja mikä oikeaa kirkkoa. (Kuvassakin näkyy oikeeta kirkkoa ja sitten sitä maalattua.) Myös kupoli on saman taiteilijan pensselinjälkeä. Hassua on tietenkin se, että kirkossa ei oikeasti ole mitään kupolia vaan se on maalattu! Kuten kuvassakin siis näkyy :) Täälläkin kannattaa käydä!! Paikanpäällä se efekti on toki aika paljon vakuuttavampi.

Niin ja sitten se toinen makee juttu tässä kirkossa. Täältäkin löytyi Michelangelon patsas. Me missattiinkin se aluksi, mutta sen verran pysähdyttiin lukaseen jotain tekstiä ulkooven vierestä, että palattiin sitten vielä ihastelemaan patsasta uudemman kerran.

Saattaa olla, että piipahdettiin tämän päivän aikana johonkin muuhunkin kirkkoon tai nähtiin jotain muuta upeata, mutta tässä ainakin tärkeimmät ja upeimmat kohteet. Iltaselle taidettiin maistella viiniä kämpillä :)

No comments: