Tuesday, April 10, 2007

Sunnuntai 18.3.


Linnut jaksoi livertää tänäkin aamuna.. mutta onneksi oltiin nukuttu kuin tukit ja herättiin reippaina. Aamupalan jälkeen käveltiin taas Due Pontin asemalle ja muutaman ripeän juoksuaskeleen siivittämänä ehdittiin kuin ehdittiinkin junaan.

Päästiin tänäänkin nauttimaan isosta kansanjoukosto -tänään juostiin Rooman city-maraton ja tokihan me eksyttiin samalla reitille maratoonareiden kanssa. Mutta onneksi kuitenkin päästiin helposti kulkemaan eikä tarvinnut kovasti kiertoteitä käyttää. Päivä alko Santa Maria Maggioren vierailulla. Legendan mukaan kirkko on rakennettu paikalle, johon satoi lunta kesän kuumimpaan aikaan. Näin oli Paavi Liberius unessaan nähnyt Neitsyt Marian pyytävän. Ja kun lunta tosiaan oli sitten satanut tälle paikalle niin kirkkohan siihen oli pakko pystyttää. Kirkossa oli meneillään joku kuvaussessio, joten piipahdettiin sisällä tosi nopeesti vaan.

Kirkolta me suunnattiin kohti Forum Romanumia ja Colosseumia, mutta jätettiin ne kuitenkin seuraavalle päivälle (jäivät just pahimmilleen maratoonareiden reitin jalkoihin). Mentiin sen sijaan tutustumaan mielettömään muistomerkkiin eli Il Vittorianoon. Se on uusi rakennnus, valmistunut vuonna 1911 ja siellä ovat Isänmaan Alttari ja Tuntemattoman Sotilaan muistomerkit. Aika massiivinen ja mahtipontinen rakennus! Italialaiset ei kuitenkaan kovin paljon tätä rakennusta arvosta. Oli kuitenkin oikein kiva nähdä sekin ja käydä sisällä vaeltelemassa. Sieltä löytyi jos jonkinlaista museokamaa.

Tämän jälkeen me löydettiin itsemme unelmapaikasta eli Capitoline Museosta. Kaksi todella isoa rakennusta täynnä upeaa taidetta ja antiikin patsaita. Pakko oli aloittaa urakka kaffella ja leivällä ettei uupumus iskisi kesken kaiken. Kun oli aikamme seikkailtu rakennuksessa, löydettiin lopulta kahvilakin ja saatiin siis vähän evästä.

Ja sitten lähdettiin kiertämään. Kerroksia oli neljä + kellari ja rakennuksia siis kaksi. Aloitettiin maalauksista, että varmasti jaksetaan. Sieltä löytyikin taas Sampolle helmiä eli pari Caravaggiota ja toki muitakin upeita tauluja upeilta taiteilijoilta, joiden joukossa oli esim. Veronese, Titian, Tintoretto ja Rubens. Olihan siellä myös yksi to-del-la isokin taulu! Siihen oli kyllä mennyt muutama tuubi maaliakin..

Taulusaleja oli ihan mukavasti ja kierreltiin niissä tapamme mukaan aika hartaasti. Mutta onneksi poweria oli vielä niidenkin jälkeen ja lähdettiin seikkailemaan patsaidenkin joukkoon. Patsaita oli paljon!!! Oikeesti paljon!!! Vähän jo alkoi hyytymään kun aina vaan tuli toinen toistaan upeampi ja vanhempia ja hienompia ja arvokkaampia ja merkityksellisempiä patsaita, huone toisensa jälkeen.

Osa patsaista oli todella suuria. Osa oli pieniä. Osasta oli vain osa jäljellä ja osa oli todella hyvin säilyneitä. Kuulostaa varmaan tosi pliisulta, mutta oikeesti patsaat olivat toinen toistaan upeampia, ei niistä oikein muuta osaa sanoa..

Museossa oli myös yksi harvoista antiikinaikaisista säilyneistä pronssipatsaista -Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas. Patsas on ennen ollut päällystetty kullalla ja kultausta on vähän vieläkin jäljellä. Upea patsas! Museon sisäpihalla oli patsaasta kopio.

Museon kellarikerroksesta oli hieno näkymä Forum Romanumille. Myös mueson alta paljastui hienoja kaivauksia ja esineitä. Se on rakennettu antiikinaikaisten kerrostumien päälle. Mutta ei Roomassa varmaan olekaan paikkaa, jossa jotain arvokasta tai vanhaa ei olisi.

Capitoline Museossa vierähti aika tovi ja kun oltiin se + museon kirjakauppa tongittu perinpohjin, alkoi jo pikkuhiljaa olla nälkäkin. Lähdettiin kävelemään kohti Pantheonia ja etsiskeltiin samalla kivaa ruokapaikkaa. Sellaista ei kuitenkaan millään meinannut löytyä ja jouduttiin lompsimaan Pantheonille asti ennen kuin saatiin ruokaa. Onneksi Pantheon oli auki aika myöhään niin ehdittiin hienosti käydä ensin syömässä ja sitten vasta mennä ihastelemaan temppeliä. Lähikujalla oli kiva pieni ravintola ja piipahdettiin sinne. Istuskeltiin patiolla ja nautiskeltiin lasit viiniä 'lämpimiksimme'.

Kamera teki jostain syystä tenän eikä suostunut toimimaan Pantheonissa. Upea' kaikkien jumalten temppeli' on rakennettu muutamaan kertaan uudestaan, viimeisimmän kerran v. 120. Pantheonissa on mm. Raphaelin hauta. Pantheon on yksi monista taidonnäytteistä, mitä ennen on osattu. Sen kupolikatto on maailman suurin , 43,3 m halkaisijaltaan ja korkeudeltaan.

Pantheon oli aika nopeesti nähty, se on kuitenkin vain yksi iso pyöreä tila, ja meillä oli vielä virtaa, joten lähdettiin kävelemään kohti Trevi Fountainia eli Trevin suihkulähdettä. Se on rakennettu 1732 ja on yllätys yllätys valtavan suuri ja upea näky! Vesi suihkulähteeseen tulee yhdestä Rooman vanhimmasta akvedukteista (eli vesijohdoista, joissa vesi virtaa painovoimaisesti). Suihkulähteeseen on tapana heittää kolikko selän yli:
1. kolikko takaa, että palaat vielä Roomaan
2. kolikko takaa, että rakastut italialaiseen ja
3. kolikko, että menet hänen kanssaan naimisiin

Vuosittain suihkulähteestä kerätään yli 100 MEUR!!! kolikoita, jotka käytetään kaupungin hyväksi. Me ei Sampon kanssa heitelty kolikoita, koska väkeä suihkulähteellä oli niin paljon ettei viitsittyä lähteä puskemaan lähemmäksi reunaa.

Nyt meilläkin alkoi jo päivän kävelyt tuntua sen verran jaloissa, että oli aika suunnistaa kohti kämppää. Sen verran vielä taisteltiin, että käytiin yhdellä leirintäalueen baarissa. Kaksi isoa lasillista punaviiniä ja kulhollinen suolapähkinöitä maksoi yhteensä 2€. Jos ei oltais oltu ihan niin poikki päivän talsimisesta niin ois voinu melkein ottaa toisenkin lasillisen.

No comments: